0No authorization...
 
 
wywiady.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
ŻURAWINA
 
 
 
ŻURAWINA
fot:Fot Keira Bishop -sxchu
 
ŻURAWINA
Oceń

ŻURAWINA – należy do rodziny roślin wrzosowatych, rozpowszechniona w Europie Płn., Ameryce Płn i Azji Płn. Żurawinę dziką zastąpiła hodowlana, wykorzystywana do przetworów, soków, kisieli, galaretek. W Polsce występują dwie odmiany żurawiny: błotna i drobnolistkowa, które różnią się od wieloowocowej , występującej w Ameryce Płn wielkością pędów i jagód.;

Składniki odżywcze: wit. C,B1, B2, B6, wapń, fosfor, karoten;

Właściwości lecznicze: właściwości oczyszczające drogi moczowe, działa moczopędnie, doskonale wzmacnia organizm przy przeziębieniach;

Ilość kalorii: w  100 g -  49  kcal.

 

 



Zakupy przez internet
SOK WIŚNI
SOK WIŚNI
Składniki:
sok z wiśni, cukier
Olej z kiełków pszenicy tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Olej z kiełków pszenicy tłoczony na zimno nieoczyszczony 100ml
Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52 - 60%, kwas oleinowy 24 – 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E ( 150 mg/100g ...
STEWIA LIŚĆ
STEWIA LIŚĆ
Stewia jest substytutem cukru otrzymywanym z liści rośliny, która jest znacznie bardziej słodka od cukru jednak nie zawiera żadnych kalorii. Sprawia to, ze jest idealna dla diet niskowęglowodanowych i osób które muszą kontrolować spożycie cukru.
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Jeżówka - ...
Jeżówka (Echinacea) pochodzi z Ameryki Północnej. Od najdawniejszych czasów ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Panierowanie bułką
Przy panierowaniu bułka tarta często rozsypuje się i nie przylega dokładnie ...
 
 
Surówka ...
Nie należy przyrządzać surówki pomidorowo – ogórkowej, ponieważ sok ze ...
 
 
Reakcja metalu z ...
Po otwarciu puszki zaraz przekładamy jej zawartość do szklanej lub ...
 
 
Ścieraniu chrzanu
Przy obieraniu i ścieraniu chrzanu nie będziemy płakać, jeżeli na dzień ...
 
 
Musztarda
Musztarda będzie miała szlachetny smak, jeśli dodamy do niej do słoiczka ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
PODBIAŁ POSPOLITY
PODBIAŁ POSPOLITY (Tussilago fanfara) – rośnie w krajach klimatu ...
 
 
NAOSTRZYK ŻÓŁTY
NOSTRZYK ŻÓŁTY (Melilotus officinalis) – uprawiany w Europie, Azji ...
 
 
Nagietek ...
Jak sama nazwa wskazuje, nagietek jest rośliną leczniczą. W stanie ...
 
 
KOLENDRA SIEWNA
KOLENDRA SIEWNA (Coriandrum sativum) – jedna z najstarszych przypraw na ...
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Gabriela Kuca, współautorka bloga Multi Super Mama opowiada, jak udało jej ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy – cukrzyca jest przewlekłą chorobą, spowodowaną brakiem lub ...
 
 
Dieta ...
Dieta niskoenergetyczna – znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Papryka - kochana
W Polsce najsilniej kojarzyła się z braćmi Węgrami, choć obecnie jesteśmy ...
 
 
Dlaczego potrawy ...
Smażone na oleju frytki, kotlety, ryby, placki ziemniaczane, ziemniaki, ...
 
 
Czym są garbniki ?
Szacuje się, że spośród 400 tysięcy roślin na świecie ok. 40 tysięcy ...
 
 
Chrzan. ...
Wielu historyków żywności spiera się co do jego pochodzenia. Wymienia się ...
 
 
Jaką rolę pełnią ...
Śluzy to galaretowata żelowata substancja organiczna powstała z połączenia ...
 
 
 
 
 
 
ŻURAWINA © 2010-2015  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim