0No authorization...
 
 
wywiady.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Jałowiec
 
 
 
Jałowiec
fot:wikipedia
 
Jałowiec
Oceń

JAŁOWIEC –  słodko-gorzki

Sam zapach kłującego drzewka zabija zarazki, obliczono, że hektarowa plantacja jałowców wydziela 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym. Jałowce wyrastają na strzeliste, potężne kolumny ale muszą mieć dużo słońca, by osiągnąć słuszną posturę. Rosną wolno, ponad tysiącletni okaz we Francji ma pień zaledwie 16–centymetrowej średnicy. Jest bardzo zdrowy, ponieważ żaden robak nie kwapi się do gryzienia nasączonego olejkami aromatycznymi drewna. Nie gniło i nie próchniało, dlatego w starożytności było takie cenne – budowano z niego świątynie, pałacowe dachy... Jego atutem były i są małe wymagania pokarmowe, rośnie na suchej, wypalonej ziemi, nawet na wydmach, nie boi się suszy ani ostrych zim (przetrwał wielkie zlodowacenia). Pomaga rosnąć innym, w jego towarzystwie szybciej wzrastają sosenki, garną się do niego grzyby. Wszystko to za sprawą igliwia, które rozkłada się prędzej niż u innych drzew, zmieniając się w żyzną próchnicę.

U nas jałowiec nadawał się świetnie do celów magicznych i leczniczych.  Jego igiełki były ulubionym składnikiem kadzideł. W ludowej medycynie wykorzystywano kiedyś cały krzew. Robiono nalewki na igłach i jagodach. Słodko – gorzki żywiczny smak pasował świetnie do mięsnych potraw, marynat, kiszonej kapusty.

Dziś pomocą służą nam jagody. W pierwszym roku po kwitnieniu są zielone, dojrzewają dopiero na drugą lub trzecią jesień. Nabierają wtedy ciemnogranatowego koloru. Takie właśnie zbieramy, jeśli chcemy zaopatrzyć się w naturalny antybiotyk zwalczający grypę i podobne infekcje. Zbieramy je po pierwszych przymrozkach, najlepiej wrzesień, październik. Jagódki suszymy dokładnie, często przesypując. Trzymamy szczelnie zamknięte; swoje właściwości zachowuje przez 3 lata. Jeśli zbieramy jagody do wysiania, musimy wybierać czerwonawe. 

PRZEPISY

Syrop na nerki: dojrzałe owoce zmiażdżyć, tak aby pestki nie były uszkodzone. Przesypać do garnka, zalać zimną wodą , żeby zakrywała jagody, gotować pół godziny, przecedzić przez sito, odcisnąć. Ekstrakt gotować na wolnym ogniu, dosypać cukru. Gdy zgęstnieje, dodać trochę czerwonego wytrawnego wina. Doskonały jest na kolkę nerkową. Oczyszcza, działa moczopędnie.

KURACJA księdza KNEIPPA – chroni przed przeziębieniami –codziennie gryźć jagody jałowca – zacząć od jednej, skończyć na dwunastu, a potem znowu zmniejszyć dawkę do jednej dziennie.

 

 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Poczciwa makrela
Powszechnie dostępna w polskich sklepach, póki co sprzedawana w przyzwoitej ...
 
 
Skutki ...
Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy ...
 
 
Rośliny ...
ROŚLINY O WŁAŚCIWOŚCIACH ROZKURCZAJĄCYCH Wśród wielu ziół znamy takie, ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Wartość ryb
Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka także ...
 
 
Wino
Wino przechowujemy w ciemnym i przewiewnym miejscu (temperatura ok.13st.) w ...
 
 
Wiśnie
Wiśnie – w sezonie zjadaj jak najwięcej, ponieważ zawierają antocyjaniny. ...
 
 
Stary twaróg
Starego twarogu nie wyrzucaj, gdy zrobi się szklisty, nadaje się do tego, ...
 
 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie klei się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
Gorzknik kanadyjski
Gorzknik kanadyjski (hydrastis canadensis) należy do rodziny jaskrowatych. ...
 
 
JAŁOWIEC POSPOLITY
JAŁOWIEC POSPOLITY (Juniperus communis) - znany od pradawnych czasów jako ...
 
 
POKRZYWA
POKRZYWA ZWYCZAJNA (Urtica dioica) – rośnie w strefie klimatu umiarkowanego, ...
 
 
PIEPRZ
PIEPRZ -  najbardziej znana przyprawa na świecie, pochodzie ze Wschodu, jest ...
 
 
RDEST PTASI
RDEST PTASI (Polygonum aviculare) – jest chwastem jednorocznym, spotykanym ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta w miażdżycy
Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe ...
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dzieci decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Jędrny biust
JĘDRNY BIUST Doskonałym zabiegiem, który ujędrni biust i pobudzi ...
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Co to są saponiny?
Saponiny to inaczej glikozydy saponinowe. Są to bezazotowe związki ...
 
 
Co to jest ...
Amarantus (Amarantus retroflexus) czyli szarłat należy do najstarszych ...
 
 
Prawidłowe ...
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE MATEK KARMIĄCYCH   Każda matka powinna być świadoma ...
 
 
Co to jest ...
Makrobiotyka – odżywianie naszych przodków – zdrowe, treściwe, ...
 
 
Owoce suszone
Owoce suszone są bardzo smaczną i pożywna przekąską. Szczególnie w okresie ...
 
 
 
 
 
 
Jałowiec © 2010-2014  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim